Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Φάβα, η τέλεια

Η φάβα είναι must για κάθε κατασκηνωτή που σέβεται τον εαυτό του (και τους φίλους που θέλει να ταϊσει). Φτηνή, μεταφέρεται άνετα στα μπαγκάζια, δε θέλει πολλά υλικά και γενικώς φτουράει (δηλ. χορταίνει πολύ και πολλούς) αλλά έχει και τα κολπάκια της για να μην την φάνε τα ψάρια...
Μια παραλλαγή από τον "δάσκαλο" Λ. Λαζάρου, θα βρείτε εδώ!

ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο φάβα (500γρ.)
2 κρεμμύδια
1 λεμόνι
1 ποτήρι λάδι
αλάτι-πιπέρι
1 μπουκάλια νερό

ΣΚΕΥΗ
Κατσαρόλα, καπάκι, κουτάλα τρυπητή, κουτάλα ανακατέματος

ΕΞΤΡΑ
Ελληνορώσος γιατρός με προμήθειες σε κονσερβαρισμένα μεζεδάκια... (βλ. Γρηγόρης)

ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ
Βάζουμε τη φάβα στην κατσαρόλα και γεμίζουμε με νερό να τη σκεπάζει, συν 5 εκατοστά παραπάνω. Καθαρίζουμε κι ένα κρεμμύδι, το κόβουμε στα 4 και το ρίχνουμε μέσα. Ανάβουμε τη φωτιά και καθόμαστε από πάνω. Μόλις βράσει, η φάβα θ' αρχίσει ν' αφρίζει. Ξαφρίζουμε όσο γίνεται (πετάμε τους αφρούς σε μια λακουβίτσα στην άμμο, την οποία ξαναγεμίζουμε μετά), προσθέτουμε μια ρανίδα λάδι, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και καπακώνουμε.
ΔΕΝ απομακρυνόμαστε, γιατί μπορεί ν' αφρίσει πάλι, να ξεχειλίσει η κατσαρόλα και να μας σβύσει τη φωτιά. Αν αφρίσει πάλι, ξαφρίζουμε ξανά και προσθέτουμε ελάχιστο ακόμα λάδι. Βάζουμε το καπάκι και περιμένουμε.
Σε μισή ωρίτσα περίπου θάχει γίνει. Δηλαδή θάχει απορροφήσει το νερό της και θα είναι μαλακή (δοκιμάζουμε).
ΠΡΟΣΟΧΗ, να μην είναι σε δυνατή φωτιά γιατί: α) θα κολλήσει στον πάτο, β) θα πιεί γρήγορα το νερό της και θα καεί, χωρίς νάχει μαλακώσει (και τότε θέλει πέταμα).
Αν όλα πάνε καλά, κι η φάβα μας γίνει ωραία και μαλακή, σβύνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε αλάτι-πιπέρι, λάδι, χυμό λεμόνι (όλα κατά βούληση) και ανακατεύουμε έντονα για να ψιλο-λιώσει.
Σερβίρουμε, είτε σαν ορεκτικό, είτε σαν κυρίως γεύμα, με ψωμάκι απαραιτήτως, κομμένο κρεμμύδι (ή καραμελωμένο για τους πιο γκουρμέ - κρεμμύδι στο τηγανάκι, σε χαμηλή φωτιά με ελάχιστο λάδι και 1 κουταλιά ζάχαρη για 5 λεπτά) μαζί με κάποιο κονσερβαρισμένο μεζεδάκι που θα έχουμε εύκαιρο. Πάει πολύ με χταποδάκι ξυδάτο, αντζούγιες, τόνο κλπ., και μπορεί να διανθιστεί με κάππαρη, ελιές, μαϊντανό, κόκκινο πιπέρι (ότι έχουμε εύκαιρο στις προμήθειές μας).

 - Αν τη φτιάξουμε στο σπίτι, μπορούμε, αφού γίνει η φάβα και κρυώσει λίγο, να τη λειώσουμε με το ραβδο-μπλέντερ (μαγικό εργαλείο...) και να γίνει σαν πουρές. Μμμμ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου