Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Ριζότο με πεταλίδες

Για τη συνταγή αυτή, πρέπει να μαζέψουμε αρκετές πεταλίδες μεγάλου μεγέθους (τις μικρές πρέπει να τις αφήσουμε να μεγαλώσουν...), να τις καθαρίσουμε καλά από την άμμο και να τις κρατήσουμε σε θαλασσινό νερό μέχρι να τις φτιάξουμε (μερικές ώρες, όχι μέρες...).


"Μια πεταλίδα ετσά μικρή και παραπονεμένη, 
κάθεται πλάι στο γιαλό κι εμένα περιμένει..."



ΥΛΙΚΑ
Πεταλίδες (χωρίς άμμο)
Κρεμμύδι
Κρασί ή/και τσικουδιά
Πορτοκάλι
Καρότο
Ρύζι καρολίνα
Μάραθο
Κρίταμο
Λάδι
Αλατοπίπερο
Γλυκό νερό (2 μπουκάλια)

ΣΚΕΥΗ
Κατσαρόλα, καπάκι, κουτάλα, μαχαίρι πεταλίδας

ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ
Βγάζω τις πεταλίδες από το νερό τους και τις ξεπλαίνω με γλυκό νερό, για να φύγει και το τελευταίο ίχνος άμμου. Βάζω μερικές πεταλίδες στην άκρη για το τέλος.
Βάζω την κατσαρόλα με λίγο λάδι στη φωτιά και ρίχνω μέσα τις πεταλίδες με το κρεμμύδι και το καρότο ψιλοκομμένα (ή τριμμένα).
Μόλις γυαλίσει το κρεμμύδι, σβύνω με κρασί και τσικουδιά, τόσο ώστε να σκεπαστούν οι πεταλίδες που έβαλα. Σ' αυτό το σημείο, αν θέλω, στίβω και μισό πορτοκάλι. Βράζω για 10' περίπου, προσέχοντας να μην εξατμιστεί όλος ο ζωμός. Βγάζω τις πεταλίδες (είναι σκληρές πια και δεν τρωγονται), ρίχνω στο ζωμό που έμεινε το ρύζι και ανάλογο νερό (1 ρύζι=3 νερό), αλατοπιπερώνω, βάζω το καπάκι στην κατσαρόλα και σιγοβράζω μέχρι να γίνει το ρύζι (15-20').
Σερβίρω με ψιλοκομμένο μάραθο και κρίταμο (αν υπάρχει στην παραλία που είμαστε) και τις φρέσκιες πεταλίδες (αυτές που κράτησα στην αρχή).
Ο Τζίμης δεν πετάει τα κελύφη απ' τις πεταλίδες...
Βάζει μέσα αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και σερβίρει!

Αν δεν έχουμε μάραθο ή κρίταμο, ρίχνουμε λίγο σαφράν, 5' πριν γίνει το ρύζι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου