Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Υλικά μαγειρικής για κάμπινγκ (τα απαραίτητα)


Ας δούμε τα απαραίτητα υλικά μαγειρικής που μπορούμε να κουβαλήσουμε απ' το σπίτι. Μπορούμε ίσως να τα βρούμε κι εκεί που θα πάμε, υπόψιν όμως ότι τα ελάχιστα μαγαζιά στις παραλίες κάμπινγκ πουλάνε σε 2πλάσιες τιμές από αυτές του super-market. Ας κάνουμε λοιπόν τον προγραμματισμό μας από πριν γιατί το νόημα των διακοπών στο camping είναι να μη μας στοιχίσουν όσο αν νοικιάζαμε δωμάτιο και ξημεροβραδιαζόμασταν στην ταβέρνα του νησιού...


Απαραίτητα υλικά
Ζάχαρη/καφέδες/τσάγια/μέλια/ταχίνι (για το πρωινό)
Αποξηραμένα φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα, σταφίδες)
Γάλα εβαπορέ/γάλα ζαχαρούχο
Έτοιμες κρέμες (βανίλια/σοκολάτα)
Μπισκότα/κουλουράκια/παξιμάδια
Έτοιμες σούπες (για ώρα ανάγκης)
Ντοματοπελτές
Όσπρια (φακές, φασόλια, φάβα)
Μακαρόνια διάφορα (σπαγγέτι, φιογκάκια, κριθαράκι, τορτελίνια κλπ.)
Κους-κους
Ρύζια (σούπας, καρολίνα, μπασμάτι)
Κονσέρβες λαχανικών (ντοματάκια, μανιτάρια, καλαμπόκι κλπ.)
Κονσέρβες θαλασσινών (τόνο, καλαμαράκια, αντζούγιες)
Ελιές
Είδη σόγιας (κεμπάπ, κιμάς κλπ.)
Αλάτι-πιπέρι-ρίγανη (κι ότι άλλο μπαχαρικό θέλουμε)*
Κύβους μαγειρικής (ξηρούς, όχι φρέσκους)
Μουστάρδα/κέτσαπ σε φακελάκια
Λάδι/ξύδι


Κρίσιμη λεπτομέρεια: Εάν πάμε κάπου εντελώς απομονωμένα, πρέπει να κρατάμε μαζί μας και πόσιμο νερό! Υπολογίζουμε 1 μπουκάλι την ημέρα το άτομο και 2-3 μπουκάλια την ημέρα για το μαγείρεμα.

Γενικά, μπορούμε να κρατάμε μαζί μας οτιδήποτε δε χρειάζεται ψυγείο, σε ποσότητα που ν' αντιστοιχεί με το εύρος των διακοπών μας.
- Αν πάμε κάπου για 3ήμερο, θα χρειαστούμε ελάχιστα πράγματα (ίσως να μη συμφέρει να μπούμε και στη διαδικασία του μαγειρέματος, ειδικά αν υπάρχει ταβέρνα κοντά).
- Αν φύγουμε για μια βδομάδα και πάνω, υπολογίζουμε τα υλικά μας, ανάλογα με τον προγραμματισμό των γευμάτων.
- Αν σχεδιάζουμε να πιάσουμε το μήνα, πακετάρουμε τα υλικά μας σε κιβώτιο, μαζί με τα κατσαρολικά και τα στέλνουμε στο ταχυδρομείο του νησιού, απ' όπου και τα παραλαμβάνουμε φτάνοντας. Είναι μια διαδικασία που γίνεται χωρίς μεγάλο κόστος και γλυτώνουμε και το κουβάλημα.

* Τα μπαχαρικά, καλό είναι να τα κρατάμε είτε στις αρχικές τους συσκευασίες, είτε σε ξεχωριστά μικρά ταπεράκια, κλεισμένα αεροστεγώς. Αν οι συσκευασίες είναι ανοιχτές, αναμιγνύονται τα αρώματά τους και γίνονται σαν ένα τεράστιο μιξ μπαχαρικών (την έχω πατήσει έτσι...).


1 σχόλιο: